top of page

Hvor går grænsen?

Når jeg fotograferer situationsbilleder med mennesker i et offentligt rum, er jeg altid opmærksom på hvor tæt jeg kommer på deres privatsfære. Jeg har ingen interesse i at fotografere mennesker, hvis det efterfølgende viser sig at være grænseoverskridende for personerne. Omvendt må man somme tider tage nogle chancer og træde ind i et område, som måske kan være adgang forbudt - så længe man ikke gør noget kriminelt vil jeg anbefale, at tage en chance eller to for at få det helt rigtige øjebliksbillede.


Herunder et billede af et baseball team, som netop er færdig med deres kamp. Billedet er taget i Tokyo i bydelen Ryogoku. Her måtte jeg lynhurtigt reagere på deres opstilling, da jeg så optrækket til deres afslutningshilsen til dommerne. Jeg havde lige akkurat 10 sekunder til at fange dette øjeblik og billedet kan for mange se ud til at være opstillet - det er det på ingen måde skal jeg hilse at sige.Baseball team in Ryogoku Tokyo

Her et andet billede, hvor jeg fanger en mand et tilfældigt sted i Kyoto. Billedet er taget spontant med meget kort reaktionstid, da jeg så denne mand i de få sekunder han stod foran døren og jeg tilfældigvis passerede forbi. Min egen fortolkning er at han er på vej ind til en #Geisha eller #Maiko efter en lang arbejdsdag. Jeg har kaldt billedet "Tea Ceremony with Yuriko"Tea Ceromony with Yuriko

Min anbefaling er derfor at gøre det med respekt for andre - det er naturligvis ikke altid at man kan vurdere på andres vegne, men brug dine sunde fornuft og vurdér om du selv ville tåle at se billedet med dig selv som motiv.
40 visninger2 kommentarer

2 Comments


Reza Vahdati
Reza Vahdati
Oct 07, 2019

Hej Ditte,


Jubiiii en der faktisk læser mine blogindlæg og ikke mindst kommenterer på dem.


Ja GDPR er også altid i mine tanker, når jeg skal offentliggøre et billede i mit galleri, en fotokonkurrence eller andre offentlige platforme som jeg bruger.


Jeg synes personligt, at GDPR har været sundt at få forankret, så vi alle kan tvinges til at tænke i "privacy". Dog fornemmer jeg også, at GDPR endnu ikke er helt modent og fortolkes meget forskelligt fra rådgiver til rådgiver.


Datatilsynet har for nyligt ændret praksis og når jeg læser ændringen https://www.datatilsynet.dk/emner/internet-og-apps/billeder-paa-internettet/ så ser det ud til at jeg med de billeder i blogindlægget godt kan tillade mig at offentliggøre dem. Jeg sørger altid for at få et samty…


Like

Ditte Marie
Ditte Marie
Oct 07, 2019

Hej Reza.

Jeg synes det er et svært spørgsmål. Nok fordi GDPR er blevet hevet ned over alle vores hoveder, og jeg i hvert fald ikke kan lade vær med at tænke at dem på billedet jo egentlig burde have et valg om hvorvidt de vil være derpå eller ej. Samtidig synes jeg ikke der er noget vigtigere og smukkere (!) end at dokumentere oplevelser, stemninger, forskellige lande, kulturer, mennesker og situationer.


Og jeg indrømmer at jeg nok ikke ville have de store kvaler hvis det var billeder jeg hemmeligt havde taget og hængt op eller gemt derhjemme. Fuldstændig den samme logik som hvis jeg går over for rødt når ingen ser det, og det derfor ikke er helt ulovligt.…


Like
bottom of page